В обласному еколого-натуралістичному центрі Дніпропетровської обласної ради відбувся захід, присвячений “Пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років” | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) *** до 26 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський есе патріотично-громадянської тематики «Єднанням сильні!» (заочно) *** 27-29 квітня 2024 року - фінал Міжнародної екологічної олімпіади наукових проєктів з охорони довкілля «DreamECO» (змішаний формат) *** до 28 квітня 2024 року - подання матеріалів на проєкт «ЄНОТІК» (заочно) *** до 03 травня 2024 року - триває подання матеріалів на участь у Всеукраїнській кампанії «Історія моєї школи» (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


В обласному еколого-натуралістичному центрі Дніпропетровської обласної ради відбувся захід, присвячений “Пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років”

Комунальним закладом освіти “Обласний еколого-натуралістичний центр дітей та учнівської молоді“ Дніпропетровської обласної ради (далі – КЗО“ОЕНЦДУМ”, директор Ю.Ф.Педан) 28 листопада 2019 року було проведено виховний захід, присвячений пам’яті жертв Голодомору. В заході брали участь 25 юннатів гуртків “Флористика” та “Юні аматори зеленої архітектури” КЗО“ОЕНЦДУМ”, учні комунального закладу освіти “Середня загальноосвітня школа №76 ”Дніпровської міської ради (директор Г.О. Сазанська).

Метою заходу було розкрити причини та наслідки трагедії Голодомору 1932-1933 років, вшанувати пам’ять його жертв, формувати святе відношення до хліба, як результату важкої людської праці.

Юннати прослухали інформацію про події 1932-1933 років. Безжалісний каток Голодомору, штучно створений тодішньої владою Радянського Союзу мав за мету знищити дух волі та свободолюбства у селян, підкорити та знищити будь які паростки спротиву серед українців. Винищувались цілі села, від голоду помирали і старі, і молоді. Найстрашніше – помирали діти. У вересні 1933 року за шкільні парти не сіли близько 2/3 учнів. Вони не дожили до свого першого дзвоника. Саме так влада поступила з мільйонами українців у ті далекі 30-ті роки минулого століття. Людей свідомо морили голодом. Насильно забирали всі продовольчі припаси. Засуджували навіть дітей, які підбирали колоски пшениці на вже зібраних полях, штрафували. Якщо селянин чи колгоспник не виконав план здачі зерна, у нього забирали усе: картоплю, зерно, корову, хату. Люди розуміли, навіть тим, хто переживе голодну зиму, сіяти навесні не буде чим. Це був геноцид, спрямований на знищення народу України.

Історія вчить думати, аналізувати, робити висновки, проводити паралелі між історичними подіями минулого і сучасністю для того, щоб трагедії не повторювались.

Хвилиною мовчання юннати вшанували пам’ять жертв Голодомору.

Значна увага була приділена значенню хліба, особливому відношенню до нього українців, усвідомленню важливості бережливого ставлення до хліба та шанування праці хліборобів.

У мультимедійному супроводі було продемонстровано презентацію з унікальними світлинами неосяжних просторів українського степу, рідної Дніпропетровщини, юннати читали вірші про Батьківщину, усвідомлюючи якою високою ціною оплачено свободу та незалежність нашої держави.

Наприкінці заходу юннати виготовили з паперу свічки пам’яті жертв Голодомору та прикріпили їх на карту України.

Відкриття заходу пам’яті жертв голодомору

Виготовлення свічок пам’яті

Віртуальні свічки пам’яті на карті України

Оформлення виставки

Керівник гуртка КЗО “ОЕНЦДУМ” Положій Л.В.

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар