Проведена тематична зміна «Збережемо рідний край» | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) 16-18 квітня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу молодіжних проектів з енергоефективності «Енергія і середовище» (очно) *** до 20 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський конкурс «День зустрічі птахів» (заочно) *** до 26 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський есе патріотично-громадянської тематики «Єднанням сильні!» (заочно) *** 27-29 квітня 2024 року - фінал Міжнародної екологічної олімпіади наукових проєктів з охорони довкілля «DreamECO» (змішаний формат) *** до 28 квітня 2024 року - подання матеріалів на проєкт «ЄНОТІК» (заочно) *** до 03 травня 2024 року - триває подання матеріалів на участь у Всеукраїнській кампанії «Історія моєї школи» (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


Проведена тематична зміна «Збережемо рідний край»

Відповідно до Плану всеукраїнських і міжнародних організаційно-масових заходів з дітьми та учнівською молоддю на 2017 рік (за основними напрямами позашкільної освіти), затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 27.12.2016 року № 1626 Національним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді спільно з Одеським обласним гуманітарним центром позашкільної освіти та виховання, на базі Державного підприємства «Український дитячий центр «Молода гвардія» (Одеська область) з 2 до 22 травня ц. р. проведена тематична зміна «Збережемо рідний край».

Учасниками зміни стали учні (вихованці) позашкільних, загальноосвітніх навчальних закладів віком від 9 до 16 років включно, з числа переможців і призерів Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім», Всеукраїнського юнацького фестивалю «В об’єктиві натураліста», Всеукраїнського конкурсу «Енергія і середовище», Всеукраїнських експедиційно-польових зборів команд юних екологів і натуралістів та інших всеукраїнських конкурсів екологічного та натуралістичного спрямування позашкільної освіти, переважно з сільської місцевості, загалом з 24 областей України.

У складі тематичної зміни з 10 по 13 травня відбувся ІІ Всеукраїнський форум юних екологів України «До кришталевих джерел».

На урочистому відкритті учасників зміни вітали: Едуард Броніславович Лебединський, генеральний директор УДЦ «Молода Гвардія», Макосій Дмитро Іванович, директор Одеського обласного гуманітарного центру позашкільної освіти та виховання, та Чугай Ангеліна Володимирівна, кандидат географічних наук, доцент, декан природоохоронного факультету Одеського державного екологічного університету.

Представники областей України з прапорами своєї області пройшли урочистим маршем по сцені. Перед учасниками виступив дитячий колектив пісні і танцю «Сонечко». Юні співаки показали свої таланти. Окремо яскравим виступом привітали своїх вихованців вожаті табору.

За програмою заходу 10 травня відбулось відкриття фотовернісажу «Прекрасне поруч». Демонструвались кращі фотороботи юннатів України Всеукраїнського конкурсу «В об’єктиві натураліста».

11 травня в рамках Всеукраїнського форуму за підтримки Одеського обласного гуманітарного центру позашкільної освіти і виховання та Еколого-натуралістичного центру учнівської молоді м. Чорноморськ пройшов флешмоб «Дог-шоу». Ведучою шоу була вихованка гуртка «Юні кінологи», Ваховська Галина (фіналістка Всеукраїнського конкурсу «Україна має талант»). Виступ продемонстрував перші та важливі команди, які повинні знати домашні собаки, слухняність вихованців, трюкову дресуру та фристайл. Юні кінологи показали правила поводження з тваринами, як своїми, так і чужими, особливо з бездомними собаками. Юннати при вихованні своїх улюбленців навчаються відповідальності, бути одним цілим зі своєю собакою та розуміти один одного. На численні питання дітей відповідала ветеринар та керівник гуртка «Юні кінологи» Кисельова Олена Олександрівна.

Під час інтерактивної гри «Збережемо рідний край» 14 команд із учасників форуму отримали завдання і підготували гасла та девізи на задану тему. Всього запропоновано 14 екологічних тем, які висвітлювали проблеми збереження природних ресурсів, здоров’я людини, збереження електроенергії, захисту тварин, збереження оточуючого середовища, альтернативних джерел енергії. Журі визначили кращих та обрали переможців.

Захід висвітлювало Одеське новостійне телебачення «Град».

12 травня відбувся природоохоронний квест «Зелений фургон», приурочений до Міжнародного дня екологічних знань. Сценарієм проведення передбачено створення 16 команд, до складу яких ввійшли діти різного віку з числа учасників зміни. Завданням для кожної команди було прибумати свою назву та девіз.

Команди на старті отримували маршрутний лист, у якому, в певному порядку, було «закодовано» маршрут проходження квесту. Ведучий представив журі квесту, розповів про зміст завдань станцій та правила проходження дистанції. По ходу естафети команди пройшли 16 станцій. На кожній точці маршруту педагоги оцінювали правильність виконання завдань та заносили отримані бали в маршрутні листи. 16 станцій включали завдання за декількома блоками: ботаніка, орнітологія, енергозбереження, народознавство, туризм, рухливі ігри та студія «Танцюють всі!».

По ходу проходження всього маршруту, на останній станції здавались заповнені маршрутні листи.

Під час гри діти використовували комунікативні прийоми, уміння працювати в команді, навички у самостійному прийнятті рішень, збагатили свої знання з різних галузей знань. Так, на станції «Можна чи не можна», діти створювали природоохоронні знаки, які демонстрували їх знання з охорони природи. Свої набуті знання про ці знаки учасники форуму використовували у конкурсі, який відбувся наступного дня.

На станції «Птах року» школярі доповнили свої знання про хижого птаха – канюк звичайний, а станція «Птахосвіт» поповнила знання з різноманіття птахів.

«Ботанічна зупинка» та «Зелена аптека» розкрили дітям чарівний та різнобарвний світ рослин. Школярі показали свої знання у галузі визначення рослин, використання лікарських рослин.

По закінченню квесту журі підвело загальні підсумки та визначило переможців.

13 травня учасники Всеукраїнського форуму юних екологів «До кришталевих джерел» прийняли участь у святі «День Чорного моря». У ігровому форматі змагались 10 команд юних екологів.

Учасників змагання привітали: Петрів Іван Михайлович, директор Департаменту екології та природних ресурсів Одеської області, Немерцалов Володимир Володимирович, кандидат біологічних наук, доцент кафедри ботаніки Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова.

Гра складалася з 2-х етапів та 4-х конкурсів.

Перший етап гри – команди розділилися на експертні групи, капітани команд отримали завдання, та протягом заданого часу групи одночасно вирішували завдання.

1. «Геологічна вікторина» – учням потрібно було знайти відповідні контури країн-сусідок, що розташовані по берегах Чорного моря та розмістити їх на карті-схемі, а також знайти відповідні стяги та пари у національних костюмах країн-сусідок. Картки-завдання містили 4 питання щодо географії Чорного моря на які необхідно було знайти правильну відповідь.

2. «Знавці Чорного моря» – юні екологи працювали з картками-завданнями, які мали десять питань з трьома відповідями, серед яких необхідно було знайти вірну відповідь та на картці-завданні показати відповідну фотографію, позначити її номером відповідного питання. Питання були на знання особливостей біології та екології Чорного моря.

3. Конкурс плакатів на тему «Збережемо Чорне море». Завдання – намалювати плакат на тему охорони та збереження Чорного моря, раціонального використання його ресурсів, правил поведінки під час відпочинку на морі, щоб не зашкодити екосистемі моря та його мешканцям.

Другий етап гри – творче завдання для всієї команди. Команди презентували невеличкий творчий виступ на тему «Ми любимо Чорне море». Оцінювалася командна робота, злагодженість виконання та компонент творчості. Можна було заспівати вже існуючу пісню про Чорне море, або творчо переробити зміст будь-якої пісні, а також додатково до пісні розказати вірш. Діти проявили велику творчу винахідливість та завзятість, і за відведений час всі 10 команд підготували дружні та неповторні виступи. Працювало журі оцінюючи результати гри та визначивши переможців. Свято висвітлювалося Одеською обласною телерадіокомпанією.

13 травня, на урочистому закритті Всеукраїнського форуму юних екологів України, Едуард Броніславович Лебединський – генеральний директор УДЦ «Молода Гвардія» і Макосій Дмитро Іванович – директор Одеського обласного гуманітарного центру позашкільної освіти та виховання підвели загальні підсумки заходу та нагородили учасників форуму.

Виступ дитячого колективу Молодої Гвардії

Нагородження переможців конкурсів екологічної зміни До кришталевих джерел

Привітання учасників екологічної зміни від директора обласного гуманітарного центру Макосія Д. І.

 

 

 

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар